blog

ÇEŞME MARİNA

İzmir’in son yıllarda adından oldukça söz ettiren tatil beldesi Çeşme, artan turizm potansiyelleriyle pek çok yatırımı da beraberinde getiriyor. Çeşme Marina da bu dalganın en önemli mekanlarından. Standart yat limanı kültürüne yeni bir bakış açısı kazandıran proje, gece ve gündüz ziyaretçi akınına uğrayan eğlence mekanları ile de salt mekanik işlevsellikten öteye gidiyor.

 

Tekne, mavi deniz ve ışık...

 

Ege mimarisiyle ve dokusuyla uyumlu ve onu destekleyici aynı zamanda küçük butikleri, otel, restoran ve kafeleriyle yerelden esinlenen fakat hiçbir zaman sığ taklitsel görünüme gitmemiş, taş ahşap gibi doğal yapı malzemelerin yoğunlukta olarak kullanıldığı, basit ama ince düşünülmüş detayları olan ve kara ile su ilişkisini dengeleyen sade bir tasarım.

 

Proje sürecinde de bölge yapısı ve marinanın konumu oldukça önem taşıdı. Proje kent ölçeğinde gözetilirken, insan ölçeğindeki yaklaşımlar ile birleştirilerek doğal konsepti ile bütünleşip eriyen bir tasarım öngörüldü.

 

Yaklaşık 1km’lik sahil bandına yapılan kentsel müdahalenin büyüklüğü, ayrıca 400 adet yat bağlama kapasitesine sahip marinanın öncelikle deniz ve kara tarafından algılanan siluetlerinin oluşturulmasına yönlendirdi. Bu bağlamda örneğin işlevi sebebiyle aydınlatma tasarımı açısından önceliği olmayan çekek alanı ve depo mahalleri çeşme sahilinden ve marinanın restoranlarının, meydanlarının olduğu bölümlerden net biçimde algılandığı için siluet dahilinde yeniden tasarlandı. Bir diğer parametre ise marinanın kentle uyumunu desteklemek ve alanı kentten kopartmamaktı. Kentle büyük bir kontrasta düşmeden, konfor koşullarını da gözeterek, aydınlığın gerektiği kadar kullanıldığı, ışığı dengeleyen bir tasarıma yönlenildi.

 

Yapay bir sahnelemenin ötesinde geçilip, marinanın yalın ve samimi, amatör ruhla ortaya çıkan yapısı aydınlatma ile de desteklendi, dokular ve renkler ortaya çıkarıldı. Renk sıcaklığı olarak düşük Kelvin dereceleri tercih edildi, denizin mavisinin yansıtılması ve marinanın oryantasyonu sağlayan birkaç kilit noktası dışında renkli ışık ağırlıkta tercih edilmedi. Çeşme Marina’nın ışıkları denizin üzerinde kendini incelikle gösterirken, ziyaretçilere sıcak Ege akşamlarında samimi ve rahat bir ortam içinde keyifli saatler geçirmeye davet ediyor.