blog

AYDINLATMA TASARIMCISI YATIRIMCIYA NE SAĞLAR?

Işık, yaşamımızı yönlendiren en önemli unsurdur aslında fark ettirmeden. İnsan, algısının yaklaşık %80’ini göz ile sağlar. Bu oran, bütün iç dünyamızı yönlendirirken, bunu nasıl şansa bırakabiliriz ki? Görme ve ışığın bu kadar önemli olduğu biliniyor ve kabul ediliyorsa ve de projede bunun için bir yatırım yapılacaksa, bu iş hakkıyla neden yapılmasın ki?

Aydınlatma tasarımı, yatırımlar için bir lüks değildir. Asıl, atılacak yanlış adımlar lüks harcama sınıfına girer ki bu da uzun vadede; alt yapıdan tüketime, mutsuz bir ortamdan marka imajına kadar birbirine zincirleme bağlanan parametredeki geri dönülmez harcamalara neden olur.

Mekanları tasarlayan ve şekillendirenlerin mimar ve iç mimarlar olduklarını temel aldığımızda; tasarlanan mekânın mimari dilini anlayabilen, birebir ölçekten, kent ölçeğine kadar ışık ile nasıl şekillenebileceğini bilen ve aydınlatma tekniğinde eğitim alarak konuda uzmanlaşmış tasarımcıların ekibe dahil edilmesi ile yatırımlar gerçek değerini bulacaktır.

Bir genelleme yaparsak yatırımcılar proje oluşumunda; mimari ofise, statik, mekanik, elektrik, peyzaj gruplarına yer verirken, ışığının da uzmanı tarafından tasarlanması ve projelendirilmesi gerektiğini ya bilmezler ya da geleneksel ve deneysel sonuçlara teslim olmayı seçerler. Oysaki, hazırlanan projelerin bütünsel anlamda başarılı bir yatırım olması, kullanıcıların mekânda olumlu bir deneyim yaşaması, mimarinin en etkileyici şekilde yansıtılması ve gösterilmesi isteniyorsa, aydınlatma tasarımcısının sürecin başından itibaren projeye mutlaka dahil olması gereklidir. Projenin başında ekibe dahil olan Aydınlatma Tasarımcısı yatırımcıya;

  • Yatırımcının bütçesine uygun, o mekâna uygun teknikte ideal atmosferleri kurgulayarak, estetikten ödün vermeden en optimum çözüm, yatırım, kullanım tasarrufu yaptırma hizmetini verir.
  • Tecrübesi ve uzmanlığı ile aydınlatma konusunda baştan öngörülemeyen sorunların ve olumsuz sonuçların önceden görülerek, vakit kaybetmeksizin yatırımın doğru yürütülmesini sağlar.
  • Mimar ve farklı disiplinlerde çalışan mühendisler ile yaptığı iş ortaklığı ile vakit kazandırarak yatırımcının projenin ilk anından itibaren kar etmesini sağlar.
  • Mekanların aydınlatma tekniğine uygun aydınlatılmasını sağlarken, yaratıcı fikirleri ile yatırımcının projesine değer katar.
  • Belli bir satış trafiği ya da stok tüketme kaygısı olmadığı için, yatırıma marka bağımsız olarak sonsuz çözüm alternatifleri sunar.
  • Projenin aydınlatma konusundaki yatırımını yönlendiren kişi olarak işveren ekibine destek verir.
  • Sektörel tecrübesi ile inşaat ekibine satın alma ve uygulamaya dair detaylı bilgi verir.
  • Yatırımda, aydınlatma konusundaki soruları cevaplandırmaktan sorumlu olan tek kişidir.

Her projede birçok iş kalemine bütçe ayrıldığı gibi, aydınlatma kalemine de belirli bir miktarda bütçe ayrılmaktadır. Yatırımcı için önemli olan, harcanılması kaçınılmaz olan bu bütçenin, kötü deneyimlere maruz kalmadan, doğru bir proje tasarımı ile yönetilmesidir. Bu aşamada yatırımcı tarafından yapılması gereken, bu alanda uzmanlaşan, tecrübeli aydınlatma tasarımcılarının proje ekibine dahil edilmesi ve süreç boyunca mimar ve mühendisler ile koordineli çalışma olanağının sağlanması olmalıdır.

Bilim, teknik, estetik, sağlık, psikoloji vb. gibi birçok önemli etkeni içinde barındırması ile aydınlatma tasarımı, günümüzde tesadüflere bırakılmayacak kadar kıymetli bir iş kalemi haline dönüşmüştür. Aydınlatma tasarımcısının projeye dahil edilmesi ile yatırım anında ve sonrasında boşa harcanacak paraların önüne geçilmiş olur. Kısaca, ilk andan itibaren “aydınlatma” alanında uzmanlaşmış, doğru profesyoneller ile çalışmayı tercih eden yatırımcılar; süreç boyunca zaman, para, tüketim, yatırım, geri dönüşüm, iletişim ve birçok farklı parametreden fayda sağlamayı garanti altına alır.