blog

ASKERİ ENSARİOĞLU İLE DİYALOGTAYIZ

Sektör paydaşlarımızı konuk ederek Aydınlatma Tasarımı üzerine sohbet ettiğimiz “Diyalog” röportajlarımızda bu ay diyaloğumuzu, Odak İnşaat Grup Başkan Yardımcısı Askeri Ensarioğlu ile kuruyoruz.
1979 yılında Odak Grup’a ait ilk ve öncü şirket olarak kurulan Odak İnşaat, uzman kadrosu ve organizasyon becerisiyle anahtar teslim projelerde Ana Müteahhit olarak başarıyla hizmet veren, kurulduğu günden itibaren yaklaşık 1,5 milyon m2 inşaat yapmış olan Odak Grup’un İnşaat Grup Başkan Yardımcısı Askeri Ensarioğlu ile aydınlatma tasarımı üzerine konuştuk.
 

1.        Hayatınızda, işinizde ya da evinizde ışık, yaşam tarzınızı nasıl etkiler?

A.Ensarioğlu:  İnsanlığın var oluşundan bu yana ışık, her daim yaşamın maddesel ve ruhsal ihtiyaçları için en önemli kavramların başında gelmiştir. Hayatımızı daha konforlu yaşayabilmek için ışığa fazlasıyla ihtiyaç duyarız. En büyük ışık kaynağımız olan güneş ışığını doğal yollardan kullandığımız gibi, hayatımız içindeki mimari tasarımlar ile filtreleyerek de kullanıp daha iyi bir görsel zenginlik kazanabiliriz. Işığın hayatımızdaki anlam ve önemini çok sade bir örnekle anlatmak gerekirse: Bir kış sabahında kapalı bir havada uyanarak güne başlamak ya da bir ilkbahar sabahında güneşin direkt camdan içeri sızması ile uyanarak güne başlamak… Bu iki duygu arasındaki farkın kendisidir ışık, hissettiğimiz duygunun adıdır ışık.
Doğal ışık kaynağının olmadığı zamanlarda ve mekanlarda ise, ihtiyaç duyduğumuz doğru ışığı tespit edebilmek ve kullanmak çok önemli. Doğru ışık, bakış açımı daha zenginleştiriyor, görsel zevkimi daha arttırıyor ve yaşamımı daha keyifli hale getiriyor. İfade etmeye çalıştığım bu hususlar ile birlikte; iş hayatımda da amaca uygun doğru aydınlatma ile, daha konforlu, dingin ve verimli bir ortam oluşuyor.
 

2.        Aydınlatma Tasarımı projenizde/yatırımınızda aşağıdakilerden hangisidir?  Neden?

  • Bilim
  • Teknik
  • Sanat

A. Ensarioğlu:  Projemizde hem teknik hem de sanatsal anlamda Aydınlatma Tasarımına ihtiyaç duyduk. Projeyi hayal ettiğimiz şekilde sunmak ve amacına uygun teknik veriler açısından Aydınlatma Tasarımı gerekliydi.
 

3.        Mimari aydınlatma tasarımı sizce projeye bir değer katabilir mi?

A.Ensarioğlu:  Kesinlikle değer katacağına inanıyorum. Bir mühendis olmama karşın görsel estetiğe ziyadesiyle dikkat ediyorum. Projelerimizde önceliğimiz teknik anlamda doğru çözüm ve sonuç olmakla birlikte, o projeyi farklı kılan çabanın görsel detaylar olduğu bilinci ile çalışmalarımızı yürütmeye gayret ediyoruz. Bu nedenle, içinde yer aldığım projelerde, mimari aydınlatmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Özellikle profesyonel anlamda almış olduğunuz destek ile yapılmış olan mimari aydınlatma tasarımının, projeyi teknik anlamda doğru çözmek ile birlikte görsel ve konfor anlamında da ne kadar zenginleştirdiğini ve böylelikle o projenin bir ruhu olduğunu bizzat deneyimleyen birisiyim.
 

4.        Aydınlatma tasarımcısıyla çalışmış olduğunuz sürecin size mimar/yatırımcı/yönetici olarak ne kattığını düşünüyorsunuz?

A.Ensarioğlu:  Bugüne kadar hem yurt dışında hem de yurt için çok fazla sayıda projede görev aldım. İlk yıllarımızda Aydınlatma Tesisatı ile ilgili proje hesaplarında ve ürün seçimlerinde, birlikte çalıştığımız Elektrik Tesisat Projelerini hazırlayan firmalardan aldığımız bilgileri ile ilerliyorduk. Ve aydınlatma armatürü ile ilgili sipariş öncesi aydınlatma armatürünü tedarik edeceğimiz firmalardan biraz da teknik destek alıyorduk. O dönemler, Mimari Aydınlatma Tasarımı için profesyonel destek alma konusunda çok bilinçli değildik. Bir de biraz önce belirtiğim şekilde bu desteği zaten aldığımızı düşünüp, neden bir de ticari anlamda projeye ek bir maliyet getirelim gibi bir düşünce içerisindeydik. Ancak, son dönemde hem Yatırımcı hem de Müteahhit olarak sonuçlandırdığımız yaklaşık 266.000 m2’lik inşaat alanına sahip Agora Antalya AVM projemizde, Mimari Aydınlatma Tasarımında profesyonel bir hizmet almış olmamızın projeyi daha görünür, değerli ve keyifli hale getirdiğini, bütçemizden sapmadan çok daha iyi bir aydınlatma tasarımı yapılabildiğini görünce, bu hizmeti almanın önemini daha iyi kavradık. Tabii bir de doğru tasarımcı ile çalışmak da çok önemli. Mimari aydınlatma tasarımı ile ilgili, gerek hesaplar olsun, gerek proje ve ürün seçimlerinde olsun, almış olduğumuz Mimari Aydınlatma Tasarım hizmeti projeye çok büyük katkı sağladı. Bu çalışmalar esnasında Mimari Aydınlatma Tasarımı adına, biz de yeni bir şeyler öğrendik. Kendi adıma şunu samimiyetle ifade etmek isterim ki; Mimari Aydınlatma Tasarımı açısından bugüne kadar içerisinde yer aldığım en ‘’Aydınlatıcı’’ proje oldu.