MUDO CONCEPT
Sahip olduğu deneyim ile uzun yıllardır sektöre hizmet eden Mudo Concept’in binlerce seçkin ürününü bir arada sergilediği yeni mağazası Mudo Concept Maslak, 2018 yılı sonunda hizmete açıldı.
Mobilya ve ev dekorasyon ürünleri sergilenmesine sunduğu sıra dışı mağazacılık konsepti ile Mudo Concept Maslak projesinin, aydınlatma tasarım danışmanlığı “NA LightStyle” tarafından yapıldı. 23 farklı tarzda oluşturulan yaşam alanı ile ziyaretçilerine eşsiz bir “alışveriş deneyimi” yaşatma hedefinde olan mağaza için aydınlatma tasarımı da özenle oluşturuldu.
Sunduğu farkı konsept, geniş ürün yelpazesi ve 6500 metrekarelik iç mekanı ile Türkiye’nin en büyük konsept mağazası olan Maslak Mudo Concept, Giz2000 Plaza’nın içerisinde yer alıyor. İçerisinde bulunan teras, sanat galerisi, çiçekçi ve kafe/restoranı ile farklı fonksiyonlara sahip birçok alanın bir araya getirilmesi ile oluşturulan Mudo Concept Maslak Mağazası, aynı zamanda bir yaşam kompleksi.
Mevcut yapının tüm kaplamaları sökülerek, mimari mekanlar strüktürel katmana kadar inilerek baştan kurgulanmıştır. İki kat yüksekliğinde şeffaf cephelere sahip giriş alanı kullanıcıyı kafe, çiçekçi ve kitapçıyla karşılamaktadır. Her birim kendi satış bölümü tasarımına göre entegre bir aydınlatma çözümüyle mekanda konumlandığı için, bu bölümde genel aydınlatma mekanın endüstriyelliğine ve doğrusallığına uygun olarak yaygın ve direkt-endirekt ışık veren lineer, sarkıt profillerle sağlanmıştır. Gün boyunca güneş ışığından yararlanabilen mekan, havanın kapalı olduğu ve günbatımından sonraki zamanlarda teknik armatürlerle aydınlanmaktadır. Giriş alanından erişim sağlanan teras bölümünde ise kolonlara yerleştirilmiş endüstriyel tarzda dekoratif aplikler kullanılmıştır.
Giriş alanından içeriye doğru ilerlendiğinde üç katı birbirine bağlayan ahşap merdiven kullanıcıyı karşılamaktadır. Bu alan, aynı zamanda, 9,5 metrelik yüksekliğiyle tüm mekandaki en geniş bakış açısına sahip olunan noktadır. Yükselme etkisini hissettirebilmek ve merdivenin büyüklüğünü vurgulayabilmek için iç içe geçen dikdörtgen sarkıtlar en küçüğü aşağıda olacak şekilde birbirlerinden eşit aralıkta yüksekliklerde asılmıştır. Sarkıtların formunun oluşturulmasında kaset tavanın ritmi yol gösterici olarak kullanılmıştır.
Ürünlerin sergilendiği 3 katlı bölüm, günışığını sadece tek bir cephede yer alan dar düşey pencerelerden minimum miktarda aldığı için elektriğe bağlı aydınlatma gün boyunca kullanılabilecek düzeyde tasarlanmıştır. Gün ışığının katlara daha fazla ulaştırılabilmesi için döşemeler 3 farklı noktadan koparılmış ve düşey ışıklıklar oluşturulmuştur. Üst katın metal konstrüksiyon ile ikiye bölünmesiyle üç kata ayrılan mobilya sergileme bölümü her sezonda değişebilir, esnek bir yerleşim planına sahiptir. Aydınlatma tasarımı kurgusunda da esneklik ön planda tutularak değişime açık bir konsept geliştirilmiştir. Birinci ve üçüncü katın betonarme kaset döşemenin kasetlerinin içerisine yerleştirilen kare formlu opal armatürler aydınlatma için homojen bir altlık oluşturmaktadır. Tavanlar alçak olduğu için kasetlerin içine gizlenen ışık, mekana geniş bir açıyla bakıldığında döşeme belli noktalarda yırtılarak gün ışığı alıyormuş hissi sağlamaktadır. Belirli bir matematik düzeni içerisinde tesadüfi olarak yerleştirilen aydınlatmalar ile yaşam ve sergi alanları arasında kalan dolaşım rotaları için yeterli aydınlık seviyesinin yakalanmıştır. Kaset kirişlerine iki atlamalı olarak yerleştirilen raylara her konsept mekanın ve sergileme ünitesinin aydınlatılarak ortaya çıkmasını sağlayacak kadar ray spotları yönlendirilmiştir. Yeni eklenen metal konstrüksiyonlu ara katta ise tavan daha düşük olduğu için I kirişlere yerleştirilen lineer profiller ile tavan endirekt aydınlatılarak basıklık hissi giderilmiştir. Metal tavana çarparak gelen ışık, diğer katlardaki genel aydınlatma görevini üstelenmiştir. Atlamalı bir düzende metal kirişlere yerleştirilen raylara monte spotlarla da noktasal olarak ürünler aydınlatılmıştır.
Düşey ışıklıklar ve giriş merdivenlerinde farklı ölçek ve formlarda mobilyalar kullanılarak tasarlanmış enstelasyonlar yer almaktadır. Genel konsepte uygun olacak şekilde her biri tek tek ele alınarak ışık ile farklı bir boyut kazandırılmıştır. Beyaz sandalyelerin üst üste “S” formunda konulmasıyla omurgayı andıran ilk enstelasyon merdivenlerin girişinde yer almakta ve 3 kat yüksekliğindedir. Her bir sandalye altına yerleştirilen ışık rengi değişebilen lineer profiller, sandalyelerin birbirinden ayrışmasını sağlayarak kat kat ortaya çıkarmıştır. Düzlem algısını değiştiren, duvar üzerine sabitlenmiş bir oturma alanından oluşan diğer enstelasyon yüzey ile aynı malzemeyle boyanarak boyut algısı sınırlandırılmıştır. Görünür bir aydınlatma yerine, ışık kaynakları mobilyaların altına gizlenerek yüzeyde yer alan parçanın formunun ortaya çıkması sağlanmıştır. Yarı açık kutuların boşlukta sarktığı bir diğer enstelasyonda dikkat çekici bir görüntü elde etmek kadar objelerin aydınlatılması da önem taşımaktadır. İki yüzeyi açık kutuların ortasına yerleştirilen lineer gömme armatür ile ışıklı çerçeveler yaratılmış ve ortada sergilenen obje de bu ışık ile dört tarafından aydınlatılmıştır. Tek bir yüzeyi açık kutularda ise arka fon alt ve üst bölüme gizlenen lineer profillerle aydınlatılarak objelerin negatifi ortaya çıkarılmıştır. Çeşitli boyutlardaki halıların metal profillere farklı yüksekliklerde asılmasıyla ortaya çıkan son enstelasyon; halıların asıldığı üst bölüme özel tasarlanan metal bir parça içerisine gizlenmiş lineer projektörler ile yukarıdan aşağıya aydınlatılmıştır. Üst üste yerleştirilen yastıklar ise yine özel olarak tasarlanan metal bir parça ucuna yerleştirilen dar açılı spot ile aydınlatılmıştır. Bu alan mağazanın en iç noktasında yer aldığı için gün ışığından minimum miktarda yararlanabilmektedir. Halı ve yastıkları aydınlatan ürünler aynı zamanda boşluğun altına da güçlü bir ışık etkisi sağlamaktadır.
Üçüncü kattan merdiven ve asansör ile ulaşım sağlanan teras alanı dış mekan ürünlerinin sergilenmesinin yansıra zaman zaman yapılacak etkinliklere de ev sahipliği yapabilecek geniş bir alana sahiptir. Orta bölümde ahşap taşıyıcılardan oluşan gölgeleme alanı, kolonların dibine yukarı bakacak şekilde yerleştirilen projektörler ile endirekt bir ışık ile aydınlatılmıştır. Bir metrelik saksılar içerisinde yer alan asırlık zeytin ağaçları, saksı içerisine yerleştirilen kazıklı çim spotları ile aydınlatılmıştır. Tüm alanı çepeçevre saran parapet üstündeki çiçeklik içerisine bitkilerin ön yüzeyi aydınlanacak şekilde lineer profiller gizlenmiştir.
İkinci kattan bir merdivenle erişilen galeride, süreli sergilerin yer alması hedeflenmektir. Mobilya alanlarında olduğu gibi galeri bölümünde de farklı sergilere uyum sağlayabilecek esnek bir aydınlatma tasarlanmıştır. Kaset tavanın izlerini takip edecek şekilde yerleştirilen raylar hem duvarda hem de orta bölümde yer alan objeleri aydınlatabilecek şekilde düzenlenmiştir. Seçilen ray spotlarının önüne yerleştirilen filtreler ile açıları ayarlanabilmektedir. Böylece hem yerleşimde hem de aydınlatma elemanlarında sonraki sergiler için istenilen esneklik sağlanmaktadır.
Kendi alanında dünyanın 7 önemli konsept mağazasından biri olmayı hedefleyen Maslak Mudo Concept, ziyaretçilerine ev-mobilya alışverişinin ötesinde, günün her saati vakit geçirilebilecek keyifli bir deneyim yaşatmayı vadediyor.