ALBARAKA GENEL MUDURLUK, UMRANIYE
Akkom İnşaat tarafından inşa edilen, farklı mimarisi ile diğerlerinden ayrılan Albaraka binası Tago Mimarlık tarafından tasarlandı. Aydınlatma Tasarımı Nergiz Arifoğlu Lightstyle tarafından çalışılan proje, 7000m2’lik peyzaj alanında, 80metre yüksekliğinde, bakış doğrultusuna göre farklı izlenimler veren forma sahip bir yapıdır.
Yaklaşık 12 aylık projelendirme, ihale ve danışmanlık süreci içinde tamamlanan aydınlatma tasarımı; proje yönetimi firması koordinasyonunda, işveren, mimari ekip, müteahhit ve elektrik-mekanik grupları işbirliğinde yürütülmüştür.
Gündüz, formu ve duruşu ile kendini ifade eden bina için, gece kurumsal kimliğini vurgulayan bir tasarım geliştirilmiştir. Aydınlatma konsept tasarımda; çıkış noktası olan sürekli yükselişi ve güveni temsil eden, güçlü beyaz ışık, her iki yola cephe veren mimaride özel detaylara gizlenerek tasarlandı. Uygulama evvelinde demolar ile ışık etkisi test edilerek hatlar kesinleştirilmiştir.
Tasarım olarak giriş cephesinde; büyük logonun altı güçlü bir çizgi ile vurgulanırken, diğer cephede ise; kendi çizgisindeki yükselişini ve güveni temsilen kararlı bir etki oluşturulmuştur. Çok uzaktan bile fark edilmesini sağlayan tüm bu etkiler için Cold Cathode ışık teknolojisi kullanılmıştır. Uzun ömürlü ve kesintisiz parlak ışığı ile tercih edilen sistem için, yaklaşık 250m 6500K modüler tüpler üretilerek, özel detaylara entegre edilmiştir.
Peyzaj aydınaltmasında yaya yolu ve araç çıkış yolları farklı aydınlatılarak ön plana çıkarılmıştır. Yaya yolunda ilerlerken logonun içindeki amber rengi yolu tanımlayarak gelenlere girişe kadar yol gösterir.
Bina çevresi, mimari formu gibi yalın bir çizgiye sahip endirekt ışık ile güvenlik, estetik ve ekonomik faktörler düşünülerek aydınlatılmıştır.
Tamamen cam cepheden oluşan yapıların iç mekan aydınlatması oldukça önemlidir. Bu sebeple, iç mekanlarda enerji tasarrufuna ve gün ışığı etkin kullanımına ilişkin özel aydınlatma hesapları yapılmıştır. Ofis ortamında çalışacaklar göz önünde bulundurularak görsel konfor açısından uygun koşulları sağlayan 4x14W özel reflektörlü armatürler kullanılarak hesaplanmıştır. Toplantı ve müdür odalarında çok amaçlı kullanıma uygun tasarımlar geliştirilmiştir.
Kalabalık toplantıların ve konuşmaların yapıldığı konferans salonunda mimari biçimlenişin içinde detaylara gizlenmiş lineer fluoresan aydınlatmalar genel ışığı sağlarken, sunum anında yerini delikli perfore duvar ve tavanların arkasına gizlenen ledlere bırakmaktadır. Konferans salonunun yanısıra; sergi salonu, eğitim salonları ve yemek yeme alanlarını da içinde barındıran bina kendi içerisinde tasarruf tedbirleri alınarak aydınlatma tasarımı planlanmıştır.
Projenin diğer fotoğraflarını incelemek için Portfolyo sayfamıza bakabilirsiniz.