portfolyo




ATU DUTY FREE

Yer, yıl:          Bakırköy, İstanbul 2009
İşveren:         ATÜ Turizm İşletmeciliği A.Ş.
Mimar:           Kantaşı İnşaat 
İş Kapsamı:   İç Mekan Aydınlatma Tasarımı ve Danışmanlığı

 

Duty Free A3

Yılda 365 gün, günde 24 saat alışveriş

Yurtdışından İstanbul’a geldiniz,  ancak dışarıda alışveriş yapma fırsatı bulamadınız. Gümrükten çıktıktan sonra ayda 15milyon, yılda 100milyon yolcunun ziyaret ettiği, 365 gün 24 saat hizmet veren  A3 Duty Free Shop  artık yenilenen yüzü ile karşınızda…

TAV Havalimanları Holding ile Unifree ortaklığında kurulan ve uluslararası teminallerde Duty Free operasyonu gerçekleştiren ATÜ, İstanbul geliş terminalindeki mağazalarını yeniliyor.

Proje müellifliği yine havalimanının tasarımını yapan Kantaşı İnşaat tarafından üstlenildiği mağazalarda, mobilyalar Unifree tarafından standartlaştırılarak, ATÜ tarafından uygulatıldı.

Mimari ve işletme alanında dünya çapında ödüller alan Atatürk Havalimanında, Duty Free ler geliri itibarı ile havalanının kalbi durumundadır. Kantaşı için gün ışığı almayan A1, A2 ve A3 Geliş mağazalarında ışığı tesadüflere bırakmak olanaksızdı. Tavsiye ile projeye bir profesyonel aydınlatma tasarımı ofisi davet edildi.

Amaç; süreler ve bütçelerin oldukça kısıtlı olduğu aydınlatma kaleminde, estetiği elden bırakmadan, enerji tasarrufuna yönelik, verimli, uzun ömürlü,  satış odaklı  profesyonel çözümler ile mimari tasarımın tamamlayıcısı olacak, aynı zamandana Havalimanının mevcut alt yapı ve mekanik sistemine sorunsuz entegre olabilecek bir sistem dizisini aşacak kapasitede bir aydınlatma tasarımını ortaya koymaktı. Aynı zamanda gözlemlenmiş müşteri davranışları ve sirkülasyonu, aydınlatma ile oluşturulacak satış odaklı algılama için önemliydi. Bilmeyenler denklemler dizisine hoş geldiniz…

İş kabulü ile birlikte detaylı bir mevcut durum değerlendirilmesi yapılan Havalimanında yapılan tespitler doğrultusunda yeni mimari üzerinde yapılabilecekler konuşuldu. Süreler kısa, bütçeler dar da; maksimum konfor, minimum tüketim, çekim kuvveti sağlam bir aydınlatma mimarisi hedef. Tasarımcı Mimar ile kaygılar ortak, ilerlemek keyifi oldu. Genel olarak satış odaklı bir aydınlatma yapmak önemliydi.

A3 Geliş, büyük oranda dünyaca ünlü içkilerin tadılarak şık konseptte satışa sunulduğu ve bir mağaza. Ön cephesi dairesel formda tasarlanan mağazada, alışılagelmiş kapalı tavan sisteminin dışında, tesisat ve konumlanma kolaylığı sağlayan metal bufflelar ile kapatılan tavan genel atmosferin tamamlayıcısı. Konsept çizgilerde 4.40 m. Yüksekliğindeki duvarda boydan boya giden ve yolcuları karşılayan seçkin markaların sergilendiği şarap raflara odaklama temeli oluşturdu. Şarapların çarpıcı ve şık aydınlatılması wallwasher ve spotlightlar ile sağlanırken,  buffleların arkasında gizlenen özel filtereli armatürler lineer bir bant olarak genel atmosfere yumuşak bir etki verir. Mekan içerisinde aydınlatılan her obje için buffleların arasında konumlanan  aynı renkte, farklı ışık güçleri ve açılarda CDMR111 lambalar hazır bulundu ki özel bir taşıtma sistemi ile mağaza içerisinde yenilenen teşhir için istenildiği anda ekleme ve yer değiştirme sistemi yapılabilir. En önemlisi kullanılan spotlarda uçaktan inen yolcularda görsel konfor için çift koruma yapılması ve aksesuar takma olanağı olması. Bu amaçla tamamen bu projedeki tavan sistemine ve amacına uygun armatürler üretildi.  Armatür önlerine göz kamaşmasını engellmek için tüm armatürlerde honey comb aksesuar kullanıldı. Gümrükten çıktıktan sonra dairesel formda mağazayı bir kuşak gibi saran İstanbul silüeti ve arka fonda ünlü dünya şarapları mağazaya çekecektir.

Hiç kapanmayan mağazaların keyifli yoğun sirkülasyonunu aksatmamak için tüm mimari uygulamanın 6 gün gibi kısa bir sürede TAV, ATÜ, Kantaşı İnşaat ve Nergiz Arifoğlu Lightstyle ekiplerinin koordinasyonlu işbirliğinde gerçekleştirilen 1. etap A3 proje, yenilenen yüzü ile dikkat çekmekte gecikmedi. İstanbul’a hoş geldiniz, iyi alışverişler…