Proje Katılımcıları:
İşveren: İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Enerji A.Ş.
Aydınlatma Tasarımı: Nergiz Arifoğlu Lightstyle Mimari Aydınlatma Tasarımı ve Danş.
Danışman: Prof.Dr. Rengin Ünver
Kullanılan ürünler:
Kule üst kütlesi ve külah: Philips-Color Graze Powercore, Philips-Ew Graze Powercore, Philips-Archipoint IColor, Philips-EW Blast Powercore, Philips-EW Burst Powercore.
Philips Sistem Kurulumu: LightApp Aydınlatma
Kule alt kütlesi: Siteco Sicompact Mini, Bega-Aplik
IŞIĞI İLE DAHA MASALIMSI …
Galata Kulesi yeni aydınlatması ile farklı bir dilde kendini ifade ediyor. 5. yüzyılda Bizanslılar tarafından fener olarak inşa edilen kule, 13. yüzyılda Cenevizliler tarafından Galata surlarına dahil bir savunma kulesi olmuş ve adı İsa kulesine dönüşmüştür. Osmanlı kuleyi sürekli onarmaya devam etmiş ve nihayet bugüne ulaşan kent sembollerinden biri halini almıştır.
Belediye logosundan birçok kurum ya da etkinliğin kurumsalına kadar kent kültür ve yaşamına işlemiş bir ikon olan kule, hem kent silüetine hakim duruşu, hem de terasından 360 derece kente bakışı ile her dönem ziyaretçilerinin gözbebeği olmuştur.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Enerji A.Ş. sorumluluğundaki bu değerli yapının yeni aydınlatma tasarımı Nergiz Arifoğlu Lightstyle Mimari Aydınlatma Tasarımı ofisi tarafından çalışıldı. Tasarım, uzun süren planlama, testler ve kurul onayları akabinde hızla hayata geçirildi.
Galata Kulesi’nin aydınlatılmasıyla ilgili etüdler yapılırken; eserin kent içinde farklı bakış doğrultularına göre nasıl aydınlatılacağı kadar; esere zarar vermeden montaj prensipleri, enerjinin nereden taşınabileceği, uygulanabilirlik, estetik, ekonomiklik ve yeni teknolojilere yatırım kriterleri de göz önünde bulundurulmuştur. Tüm bu kriterlerin yanı sıraİstanbul için ileride yapılacak olası bir Aydınlatma Master Plan için de kent geneline örnek olması hedeflenmiştir.
Bu eserdeki tasarımın ana hedefi; İstanbul içinde bulunduğu noktanın kentsel kimliğine uygun, kent ölçeğinden, insan ölçeğine kadar düşünülmüş, mimari dokusu, formu ve özelliklerini vurgulayan, geçmişten izler taşıyan, simgesel ve hatırlarda kalıcı, kendine ve kente yakışır keyifli görüntüler sunabilmesidir.
Galata Kulesi’nin dış cephe mimari aydınlatma tasarımında aşağıdaki temel kriterler referans alınmıştır.
- Estetik: Gündüzleri mevcut görüntüsünü etkilemeyen, geceleri ise görsel zenginlik katan estetik bir görüntü oluşturabilmek.
- Teknik uygunluk:
- Günümüzdeki en uygun teknoloji
- Uygulama kolaylığı
- İşletme ve bakım, onarım kolaylığı
- Ekonomi: uygulama ve işletme aşamasında kabul edilebilir makul maliyetler
- Esere saygı: montaj ve işletme esnasında esere zarar verilmemesi.
- Kent Kimliğine Katkısı: Kültür ve sanatın merkezi olan Beyoğlu bölgesinin, İstanbul siluetinde kulenin referans noktası olarak kendini ifade etmesine olanak sağlayabilecek kontrollü bir sistem içinde olması.
Kulenin alt gövdesi, kent ölçeğinde olduğu kadar, insan ölçeğindeki yaklaşımda vurgulaması amacı ile göz seviyesinden uzakta konumlandırılan projektörler ile aydınlanmaktadır. Böylece meydan çevresinde oturan ya da dolaşan insanlar için tepe noktasını göremedikleri ama taş gövde olarak algıladıkları silindirik yapıyı estetik olarak olarak algılanma imkanı verilmiştir. Kule çevresinde konumlanan dekoratif aplikler, yakın çevre dokusu ile görsellikte ilişki kurarken kule dibindeki meydanda oturma, dinlenme ve dolaşma alanlarını aydınlatarak kulenin çevresini merkezlemektedir.
Kulenin dikkat noktalarından bir tanesi tuğla ile örülmüş büyük ve derin kemerli pencereleri olan restoran ve önünde çepeçevre balkonu olan üstündeki cafe katıdır. Her iki katta da içerideki atmosferi ve görsel konforu bozmadan dışarıya bakışı sağlayan bir aydınlatma yapılmıştır. Kule üzerinde bulunan restoran katı ve cafe katı eski ateş tuğla rengini ortaya çıkartacak, İstanbul’un gecedeki genel silüet renklerine uyumlu, ancak farklı tonu ile diğerlerinden ayrılan kiremit tonu, günbatımı kızıllığı ve alev rengi sıcaklığında özel bir renk karışımı seçilerek aydınlatılmıştır.
Kulenin balkon demirlerinin tutunduğu babaların ön alınlarında dönerek tekrarlayan küresel ışık kaynakları ile parıltı ve dairesellik etkisi attırılmıştır.
Kulenin üzerinde bulunan külah küçük ebatlı ancak yüksek güçlü ledli projektörler ile aydınlatılarak tepede toplanma etkisi vurgulanmıştır. Külah aydınlatmasında kullanılan projektörler aynı zamanda alemi de aydınlatarak tepede parlamasını sağlamaktadır.
Yüzyıllardır hikayelerde anlatılan ve günümüze kadar gelen Galata Kulesi ile Kız Kulesinin birbirine kavuşamadıkları dillere destan olmuş aşkı aydınlatma tasarımında da bir simge olarak yer aldı.
Gece masalsı yeni bir görüntü ile yükselen kulenin külahında yer alan ve tüm İstanbul’u gözetleyen küçük pencerelerden göz kırparcasına, zaman zaman çakarak yanıp sönen ışıklar ise, Galata Kulesi’nin Kız Kulesi’ne bitmeyecek olan aşkının bir başka ifadesi.