Yer, yıl: Sorgun, Antalya / 2015
İsveren: Ersoy Turizm Yatırım
İç Mimar: Geo ID / Geometre
İş kapsamı: İç Mekan, Cephe ve Peyzaj Aydınlatma Tasarımı ve Danışmanlığı
Yeşilin binbir tonu içinde Voyage kalitesini yaşatan Voyage Sorgun, 2015’e yenilenerek kapılarını açtı. İç mimarisinin yanı sıra çevre düzenleme ve iyileştirme çalışmaları Mahmut Anlar liderliğinde, GeoID ekibi tarafından şekillendirilen tesisin iç mekan, cephe ve peyzaj aydınlatma tasarımı Nergiz Arifoğlu Lightstyle aydınlatma tasarımı ofisi tarafından çalışıldı. Proje alanı Antalya Side Bölgesine bağlı Sorgun Beldesi’nde yer alıyor. 87.000 m2 alana sahip arazi, sık orman dokusu ve uzun sahiliyle çerçevelenmekte. Arazi içinde yılların korunmuş ve bakımlı ağaç dokusu ve kendine özgü bitki örtüsü, içindeki yapılaşmayı farklı yönlerden gizleyerek sürpriz mekanlar ve yeni kullanım bölgeleri oluşturmakta.
Projenin en belirgin özelliği eski mimari ile yeni yapılaşmanın mevcuta uyumu ve bir konsept bütünü oluşturması. Tesiste aydınlatma, değişen mimari ile baştan aşağı yenilendi. İç mimarinin yanı sıra o güne kadar ele alınmayan muhteşem yeşil doğası aydınlatma ile yeniden şekil buldu.
Tesiste; ana binada büyük bir restoran ve pastanenin yanı sıra, Çin (Wén), Rum (Buzuki), İtalyan (Vista), Türk (Tepsi) gibi 6 adet a la carte restoranları arazi içinde farklı noktalarda misafirlere hizmet veriyor. Japon (Teppanyaki) ve Steak House (Cariño) yıl boyunca konukların hizmetinde. Voyage Sorgun’un farklı dekorasyona sahip 9 ayrı barı, gündüzleri olduğu kadar geceleri de ışık ve müzik ile keyifli saatler sunulmakta. Rahatlama ve spor imkânlarının doğa ile birleştiği konumda bulunan SPA, fitness ve kapalı havuz ise misafirlerin ihtiyaç duyabilecekleri en yüksek konfora sahip.
Yenilenen tüm bu mekanların mimari tarzı sade ve zamansız çizgileri ile abartıdan uzak olduğu için, bilindik ve huzurlu bir ışık atmosferi yaşatmak üzere günün her saat diliminde farklı etkiler ile tasarlandı. Mekanların birbirinden farklı dekorasyonu ile tekrarlanmayan detay ve malzemeleri, sıkıcılıktan uzak olurken, ışık da bu atmosferin destekçisi ve hatta tanımlayıcısı olacak formlar ile yön buldu.
Her biri birbirinden farklı konseptte ve işlevde, ancak büyük bütünün bir parçası olarak tasarlanan tesisin iç ve dış mekanları tamamen LED ışık kaynakları kullanılarak uzun ömürlü ve enerji verimliliği yüksek aydınlatma çözümleri ve otomasyon sistemleri ile donatıldı. Tasarlanan her mekan, iç mimarlar ile hazırlanan özel detaylar ve sade malzemelerle birlikte geliştirilen konsepte özgü aydınlatma çözümleriyle kaynaşmış durumda. Projenin neredeyse tamamında zamana, gün ışığına, kullanım amacına ya da kullanıcı isteğine bağlı olarak atmosferin değiştirilebileceği, dim edilebilir ya da belirli renkler arasında seçime bağlı olarak renk değiştirebilir, ışık kaynakları tercih edildi. Böylece ışık senaryosu ile yaşanan her mekan, misafirlerini gün içerisinde farklı yüzleri ile karşılayarak dinamik bir hava sunacak hale getirildi.
Renkler ve detaylar ile yalın yaşamın ön planda tutularak tasarlandığı odalarda, kullanıcıya üst seviye kişiselleştirme sağlayan aydınlatma ile sıcak ve huzurlu bir atmosfer sunulmakta. Seçilen ışık kaynaklarının LED olması bu büyük tesiste enerji tasarrufu sağlarken, uzun vadede bakım giderlerini de düşürmeyi hedeflemekte. Doğayla iç içe yaşayan mimari ve peyzaj, tesisin genel yalınlığının dışına taşmayan ve bölgenin doğal bir parçası gibi yer bulmuş bir ışıkla; güvenlik, görsel konfor ve şimdiye kadar tecrübe edilmiş kullanıcı talepleri gözetilerek işveren ve mimari ekip ile birlikte irdelenerek tasarlandı. Tüm bu mekanlarda çeşitli kullanımları tarifleyen, yol gösteren, mahalleri farklılaştıran, ambiyansı tamamlayan ve sürekli başka deneyimler yaşatan mimari detaylara entegre fonksiyonel aydınlatma senaryoları geliştirildi.